Hoewel je glas gemakkelijk kan recyclen, is glazen flessen hergebruiken nog beter (en leuker!). Herbruik je flessen en potten en geef ze een nieuw doel in je huis. Dronk je gisterenavond die heerlijke whiskey fles leeg? Heb je nog wat waterflessen staan? Of weet je geen raad met je stenenpotten verzameling? Je kan dit glas gemakkelijk hergebruiken en vaak zijn de oplossingen nog mooi ook! Lees verder voor 15 creatieve upcycle ideeën, binnen- en buitenshuis!

1. Originele decoratie met betonnen flessen


Trek handschoenen aan en tover je flessen om tot minimalistische decoratie. Met beton creëer je decoratie die niemand heeft. Origineel en ideaal voor in een minimalistisch interieur.

Ga aan de slag!

2. Een gemakkelijke maar mooie vaas


Soms hoeft het niet moeilijk te zijn. Schilder een lege wijn- of waterfles en je hebt een mooie vaas voor je lentebloemen.

Vind inspiratie!

3. Leuke verlichting met bierflesjes


Geniet van een leuke zomeravond met sfeerverlichting van oude bierflesjes. Zo blijven die mooie herinneringen wat langer hangen.

Jouw terras extra gezellig maken? Ontdek hier hoe je dat doet!

4. Een lamp van je favoriete drank


Dronk je die mooie (en lekkere) fles die je voor je verjaardag kreeg leeg? Gooi die niet weg maar koester de herinnering aan het leuke feestje of aan de sfeer van de avond. Maak een mooie lamphouder van de fles.

Bekijk hier het filmpje.

5. Kaarsenhouder van een stenenpot of wijnfles


Hou jij ook van een lekker ruikend huis of de gezelligheid van kaarsen? Maak van je oude flessen kaarsenhouders voor theelichtjes of geurkaarsen.

Tip: Gekleurde wijnflessen zorgen voor extra sfeerverlichting.
Glazen flessen snijden is niet gemakkelijk, oefen een paar keer voor het beste resultaat. Leer hier hoe je het doet.

6. Originele water- en sapglazen


De gemakkelijkste oplossing is om van je stenenpotten mooie waterglazen te maken. Je hoeft de potten enkel goed uit te spoelen en klaar! Je kan de glazen verven maar dit hoeft niet. Zo zie je de mooie kleurtjes van de sapjes die je erin doet.

Je kan ook gekleurde wijnflessen om toveren tot waterglazen door deze op 5 cm te snijden. (zie puntje 5)

Draag je boompje bij!

Per product sponsort Koalafied € 0,25 aan de organisatie Treeforall. Zij planten tientallen hectare bos per jaar in Nederland en het buitenland. Koop een product in onze shop en help mee ontbossing tegen te gaan.

Bekijk meer informatie over Treeforall

7. Van spaghettisauspot tot keukenhulp


Keukenspullen hoeven niet duur te zijn om mooi en kwaliteitsvol te zijn. Geef je glazen potten een likje verf en je kan je keuken goedkoop en stijlvol organiseren. Hogere potten zoals die van spaghettisaus zijn praktisch om houten lepels of ander keukenmateriaal in te zetten.

Volg de instructies op deze website of gebruik het als inspiratie van je eigen creatie!

8. Van geurkaarsen naar stijlvolle potjes


Geurkaarsen zitten doorgaans in prachtige potjes. Het is zonde om deze weg te gooien en niet te hergebruiken. Haal alle kaarsresten uit het potje en verwijder eventuele stickers.

Tip: deze kleine potjes zijn ideaal om kruiden, juwelen of zeepjes in te bewaren.

9. Voederbak voor vogels


Voor vogels kunnen gebruikte flessen ook van pas komen. Snijdt een gat in de onderkant van je fles en je hebt een prachtige voederbak voor je vliegende vrienden. Het is belangrijk dat je boven aan de fles de kurk of dop van de fles steeds terug goed op de fles zet nadat je het voer hebt toegevoegd. Zo komen vogels niet vast te zitten.

Bekijk de video.

10. Stenenpot bureau-accessoire


Hergebruik potten pindkaas, confituur of andere om je thuiskantoor op te fleuren en te organiseren. Deze potten zijn praktische pennenhouders of handig om je paperclipverzameling in te bewaren.

Vind hier handige tips.

11. Mister Daniels in de keuken of badkamer


De rechthoekige flessen van Jack Daniels zijn ideaal om potjes van te maken voor watjes, oorstokjes, zeepjes of keukengerei in te bewaren. Ze zijn niet alleen decoratief maar ook praktisch!

Leer hoe hier hoe je rechthoekige flessen snijdt.

12. Glazen inpakpapier


Niets zo slecht voor het milieu als inpakpapier dat als enige doel heeft verscheurd en weggegooid te worden. Pak je geschenken in een mooie pot of fles die je schildert. Deze kan ook later nog gebruikt worden als vaas of pot om spulletjes bij te houden.

Op zoek naar meer creatieve inpakken ideeën? Bekijk hier onze blog: 8 tips over duurzaam inpakken

13. Mini krijtbordjes


Tover je flessen om tot menukaarten met krijtverf. Leuk voor wanneer je bezoek hebt. Je beschildert je flessen met krijtverf en je haalt wat (gekleurde) krijtjes in huis. Je hebt een mooie en originele menukaart, to do-lijst of mini krijtbord.

Ontdek hier hoe je van je glazen fles een krijtbord maakt.

14. Zeepflesjes


Zeker nu in deze bizarre tijd, is een mooi zeepflesje handig. Alles wat je nodig hebt is een oliefles met bijhorende dop. Maak deze goed schoon, plak er een nieuw label op. Je handen waren nog nooit zo schoon!

15. Glazen spuitflessen


Ideaal voor iedereen die zijn of haar eigen schoonheids- en poetsproducten zelf maakt, is de glazen spuitfles. Herbruik je glazen waterflessen om je huis op een ecologische manier schoon te maken. Je moet nog wel de spuitdoppen kopen, maar deze gaan doorgaans lang mee. Draai de huidige dop van je fles, en draai de spuitdop op je fles. Spuiten en poetsen maar!

Tip: schrijf in een mooi handschrift op de fles wat er in zit. Zo gebruik je zeker steeds het juiste product!

To wrap it up...

Hergebruiken van potten en flessen is zoals je kunt zien echt niet zo lastig als je zou denken. Ook jij kan de stap maken richting een duurzamere wereld. Ga thuis lekker aan de slag en deel met ons jouw creatie!

feelin’ creative? Bekijk ook onze blog 8 tips over duurzaam inpakken óf bekijk onze shopping tree voor leuke duurzame goodies!

Shopping tree